Jharna Kala képeket adtunk

2019.november 19-ére képátadó ünnepséget szerveztünk három olyan intézménynél, melyek az elmúlt időszakban a Jharna-Kala kiállítás befogadói voltak.

A kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház éttermében kb. 80 fő várakozott a 10 órakor kezdődő ünnepségre. Először dr. Mogyorósi József mb. orvosigazgató úr, az SzMSz szerinti főigazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket. Beszédében örömét fejezte ki a kiállítással kapcsolatban. Elmondta, hogy a kiállítás felépítésére négy osztályukat jelölték ki és minden osztály a nála kiállított képekből választott, illetve, hogy a kórház dolgozói mind a négy osztályt körbejárták és a kedvenceikre ők is szavaztak. Beszélt a művészet és a képek terápiás hatásáról és alkalmazásáról a kórház rehabilitációs gyógyító munkájában. Az Egységszív Alapítvány részéről Csendes István köszönte meg valamennyi orvos és valamennyi ápoló  áldozatos, odaadó munkáját, a nemes szolgálatot, hogy mindent megtesznek az egészség, az emberi sorsok és életek helyreállításáért. Az ünnepség zárásaként az alapítvány kórusa három Jharna Kala dalt énekelt el, melyet a közönség kedves tapssal köszönt meg. Átadásra kerültek a választott képek, és az orvosigazgató úrnak leginkább tetsző képpel egy közös fotó is készült.
Az ünnepséget követően egy kávéra, ásványvízre és baráti beszélgetésre kaptunk meghívást az igazgató úrtól. Mindegyik jól esett, és igazi felüdülést jelentett.

Kicsivel 12 óra előtt érkeztünk a győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium aulájába. Az ünnepséget Milanovich Ildikó festőművész-tanár nyitotta meg. Néhány kedves gondolatát osztotta meg az áprilisi kiállítással és a kiállított képekkel kapcsolatban és kifejezte örömét és köszönetét, hogy az iskola diákjai ezek közül három képet kiválaszthattak, amelyeket most át is vehetnek. Az Egységszív Alapítvány részéről Csornay Kinga mutatta be a Jharna Kala művészetet és azon New York-i kezdeményezést amelynek eredményeként már Magyarországon is több intézmény vált ezen képek révén barátságosabbá. Az ünnepi program részeként az alapítvány kórusa három Jharna Kala dalt énekelt el. Az ünnepségen részt vett Ágh Zsuzsa tanítónő másodikos osztálya is, akik kis ajándékkal, kedves papír-virág átadásával és tündéri jelenlétükkel fejezték ki örömüket a képátadók felé. Azt követően Csendes István beszélt a Békefutásról, mint a művész legkiterjedtebb béke-kezdeményezéséről, beszélt a békefáklyáról, és az évenként megrendezésre kerülő fáklyás békefutás programokról. A diákok példás lelkesedéssel vetették magukat az iskola körüli mini-békefutásba, melyet őszinte örömmel köszönünk. Átadásra kerültek a választott képek, majd az iskola ebédlőjében kedves beszélgetésre és sütizésre került sor.

be-happy-you-will-get-what-you-like-best-happiness-500x305 Jharna Kala képeket adtunk

14:30-ra érkeztünk a Széchenyi István Egyetem, Apáczai Csere János Kar Természettudományi Tantárgy-pedagógiai Tanszékére. Az ünnepségre az Erdőpedagógia oktatóban került sor. Lampert Bálint tanár úr köszöntötte a megjelenteket és részletesen kitért a kiállítás február-márciusi időszakára, amikor a földszinti kiállítótérben sok hallgatónak volt lehetősége a képek megtekintésére. Kitért a 2012 évi megismerkedés körülményeire és az akkor ajándékozott képekre.

Azt követően Dr. Pongrácz Attila egyetemi docens úr, dékán köszöntötte a megjelenteket és beszélt a „győri pedagógusképzés 240 évéről, melynek gerincét az az emberi értékfejlesztési tevékenység jelentette, amely alapvetően a tanítóképzésben testesült meg. A XXI. század elejére ugyanakkor egy dinamikusan fejlődő, a pedagógusképzési területen túl elsősorban a társadalom- és bölcsészettudományi diszciplínák felé nyitó oktatási kínálat is megjelent a karon. A klasszikus tanítói értékek jelentik azt a szilárd alapot, amelyre építve hozható létre és tartható fent egy dinamikusan fejlődő modern kar és egyetem. Az elmúlt közel két és fél évszázadban, Győrben végzett tanítók életükkel, tevékenységükkel bizonyították, hogy a kitartó, pontos, következetes, műveltséget, értékeket és erényeket megalapozó munkájuk nélkül nincsenek kiváló szakemberek, tudósok, mérnökök, nincs jól működő társadalom. Büszke arra, hogy az Apáczai Csere János Kar a Széchenyi István Egyetem történetileg, és kulturálisan Győr városába és a tágabb régióba is jól beágyazott kara lett. Ennek a folyamatnak részese volt az a több mint húszezer tanító, akik életpályájukkal a hazai tanítóképzés értékeit gyarapították és tevékenységükkel mindig az igazság keresését tartották szem előtt”, – mondta a dékán úr.

Beszélt arról, hogy Sri Chinmoy üzenete, a festmények üzenete, mennyire hasonló az intézmény üzenetével és küldetésével. Beszélt a „Boldog iskola” programról, amelyben – egyenlőre – egyedüli felsőoktatási intézményként van jelen az Apáczai. Az Egységszív Alapítvány részéről Csornay Kinga mutatta be a Jharna Kala művészetet és azon New York-i kezdeményezést, amelynek eredményeként már Magyarországon is több intézmény vált ezen képek révén barátságosabbá. Megemlítette, hogy érdekes módon az intézmények közül, – egyenlőre – egyedüli felsőoktatási intézményként van jelen az Apáczai. Az ünnepi program részeként az alapítvány kórusa három Jharna Kala dalt énekelt el. Átadásra kerültek a választott képek, majd Lampert Bálint tanár úr vezetésével végig jártuk az épületet, megismerve annak történelmét, hallhattunk részleteket a 240 éves győri tanítóképzés három elődintézményéről, megtekinthettük a kiállítótereket, a művész-tanárok kiállítását, és a könyvtárat.