DSC02738-300x225 „Ültess egy fát a Világharmóniáért!” óvoda programAz Ültess egy fát a Világharmóniáért!” óvoda program önkéntes támogatók munkájával és felajánlásából végzi tevékenységét. Alapja az abba vetett hit, hogy együtt, saját önzetlen cselekedeteinkkel mindannyian képesek vagyunk elősegíteni egy harmonikus világ megteremtését, elültetvén a gyermekekben – a jövő nemzedékében – az egymásrautaltság és egység érzésének magját, örömét.

DSC02738-300x225 „Ültess egy fát a Világharmóniáért!” óvoda program

Sri Chinmoy (1931-2007) nemcsak festőművész volt, hanem humanitárius, zeneszerző, költő és igazi sportoló is. Minden tevékenységével egyetlen cél elérésére törekedett: példát mutatni és másokkal együtt megtanulni, hogyan élhetünk nagyobb harmóniában a természettel, az állatokkal, az emberekkel és persze önmagunkkal is. Nonfiguratív, gyönyörű, színes, a felnőttek és gyermekek képzeletét egyaránt megmozgató festményei olyan alapvető emberi értékeket jelképeznek, mint például a világharmónia, a barátság és a tolerancia, a természet szépsége, az állatok és a művészet szeretete.

DSC02738-300x225 „Ültess egy fát a Világharmóniáért!” óvoda program

Sri Chinmoy alkotásaival szerte a világon találkozhatunk kiállításokon, mint például a Louvre-ban vagy a New York-i ENSZ székházban.

 

Alapítványunk képviselői felajánlják, hogy felkeresik a kezdeményezésükre nyitott intézményeket, és a gyerekek nyelvén egy másfél órás játékos foglalkozás keretében a szó konkrét és jelképes értelmében is harmónia-magokat ültetnek el. Miről is van szó pontosabban? A bennünket fogadó óvodáknak ajándékozunk párat Sri Chinmoy harmónia festményeinek reprodukcióból, valamint rajzeszközöket; emellett játszunk, rajzolunk-festünk és beszélgetünk a gyerekekkel olyan örök emberi értékekről, mint a harmónia, a barátság és a tolerancia eszméje, a természet, a művészet, illetve a környezetvédelem fontossága és közösen elültetünk egy fát, cserjét vagy néhány virágot.

DSC02738-300x225 „Ültess egy fát a Világharmóniáért!” óvoda program DSC02738-300x225 „Ültess egy fát a Világharmóniáért!” óvoda program

2008 óta eddig összesen 35 óvodába tudtunk ellátogatni, illetve hívtak vissza minket.

 

Az  Egységszív Alapítvány által felajánlott program ingyenes. A kezdeményezésre nyitott óvodáknak felajánlunk 3-4 darabot Sri Chinmoy festményeinek reprodukcióiból. A nonfiguratív festmények színesek, a tapasztalatok és visszajelzések alapján megmozgatják a gyerekek fantáziáját és jótékony hatással bírnak a gyermekek fejlődésére. Volt olyan óvoda ahol a hiperaktív gyerekek foglalkoztató szobájába helyezték el őket. Mindemellett rajzeszközöket, az elültetendő fát és állatos kifestőkönyveket ajándékozunk a programban résztvevő óvodáknak.

 

Bővebb információért fordulhat az Egységszív Alapítványhoz.

 

A program mottója: „Elérhetjük a Harmóniát, ha mélyen tiszteljük az Anyatermészetet.” –Sri Chinmoy