sri_chinmoy_14 Sri Chinmoy munkásságaSri Chinmoy élete: Chinmoy Kumar Ghose (ejtsd: csinmoj kumár ghós) 1931. augusztus 27-én született Kelet-Bengálban. Akkoriban Kelet-Bengál India része volt, ma Banglades. 1944-ben, szülei elvesztését követően csatlakozott testvéreihez a Sri Aurobindo Ásramban, Dél-Indiában. A következő húsz évet itt töltötte elmélyült spirituális gyakorlatokkal – hosszú órákig tartó meditációval, vers- és esszéírással, sporttal és odaadó szolgálattal. Különösen intenzív meditációjának köszönhetően számos mély belső élményben volt része.

1964-ben Sri Chinmoy belső parancsot kapott, hogy menjen Amerikába. Azóta életét a külső és belső békéért való fáradhatatlan munkálkodásnak szentelte. Rendszeresen utazott világszerte, hogy koncerteket adjon felemelő zenéjéből, egyetemi előadásokat tartson, és vezesse tanítványait. Kiemelkedő nagyságok, mint Mihail Gorbacsov elnök, Nelson Mandela elnök, Teréz anya, Desmond Tutu érsek és Diana hercegnő mind nagyra értékelik az emberiség érdekében tett erőfeszítéseit.

sri_chinmoy_14 Sri Chinmoy munkássága1970-ben U Thant, az ENSZ főtitkára, felkérte Sri Chinmoyt, hogy vezesse a különböző nemzeteket és vallásokat képviselő diplomaták, küldöttek és személyzet részére tartott Békemeditáció az ENSZ-ben elnevezésű kezdeményezést. A heti két alkalommal tartott, csendes imából és meditációból álló programon kívül a csoport számos spirituális, kulturális és sportrendezvényt is kínál az Egyesült Nemzetek magas célkitűzésinek támogatására.

Sri Chinmoy a korlátlan alkotókészség forrása volt. A költészet, az irodalom, a zene, a festészet és a sport terén folytatott tevékenységei világszerte emberek millióit sri_chinmoy_14 Sri Chinmoy munkásságaösztönözték és a mai napig ösztönzik. Ismert zenészek, mint Pablo Casals, Leonard Bernstein, Yehudi Menuhin és Ravi Shankar nagyra értékelték és csodálták zenei, művészi és spirituális képességeit.

Sri Chinmoy egyszerű tanítása, hogy a világbéke az egyén békéjével kezdődik, az emberi szív békéjével. Ha a szívünkben élünk, úgy érezzük, hogy mindannyian egyetlen családhoz tartozunk.

Sri Chinmoy 2007 október 11-én fejezte be földi pályafutását. Élete gazdag – szinte kimeríthetetlen – spirituális öröksége még sok-sok nemzedéken keresztül táplálni fogja a spirituális keresőket. Sri Chinmoy megelőzte a korát. Élete során szüntelenül adott és alkotott. Mindazok számára, akiknek szerencséje volt alázatos békét és feltétel nélküli szeretetet árasztó lényét ismerni, szomorúan búcsúztak szeretett barátjuktól, tanítójuktól és mesterüktől. Sri Chinmoy azonban egy örök érvényű, csodálatos életművet hagyott hátra, amely továbbra is sugározza bölcsességét, egyszerűségét és szeretetét.

Mindannyian
Egy egység-világ-család tagjai vagyunk.
Együtt, testvérekként haladunk végig
Az Örökkévalóság Útján,
A holnap Arany Hajnala felé.
–Sri Chinmoy

A meditáció elkezdése

Meditáció: kulcs a belső élethez

Értelem lecsendesítése

Örömben élni

Meditációs technikák