A külső futás a belső futás – Hogyan hozd elő belső képességeidet a sportban?

 

sri-chinmoy-carl-lewis-300x252 A külső futás a belső futás - Sri Chinmoy

Carl Lewis és Sri Chinmoy

Az ima és meditáció mindig a belső futásunkra emlékeztet minket. Az egyetlen különbség a külső és a belső futás között, hogy a belső futásban nincs kijelölt cél vagy végállomás. A külső futásban amint befejeztük – mondjuk – a 100 métert, vége a versenynek. Talán nem nyerünk, de elértük a célunkat. Azonban a belső futásban az Örökkévalóság futói vagyunk. Belső futásunk feltétlenül segít külső futásunkban.

Ima és meditáció által nagyfokú akaraterőt tudunk fejleszteni, és ez az akaraterő képes segíteni, hogy rendkívül jól teljesítsünk külső futásunkban. A meditáció csendesség és nyugalom, míg a tudat a futásban csupa dinamizmus. Ugyanakkor a futó külső sebessége alapjában véve rendelkezik egyfajta nyugalommal vagy csenddel. Valójában a külső élet, a külső lendület csak akkor lehet sikeres, ha a belső nyugalomból ered. Ha nincs belső egyensúly, akkor nem létezhet sikeres külső mozgás. A nyugalom egy láthatatlan erő, és ez az erő mindig kész, hogy a külső futó segítségére siessen. A belső futó mindig megpróbálja ösztönözni a külső futót. Először a belső futó így szól: „Menj előre, menj előre! Menj tovább, menj tovább!” A külső futó azt feleli: „Hogyan tudok továbbmenni, ha nem adod nekem a törekvést és a belső sírást?” Akkor a belső futó megadja a külső futónak a belső sírást, hogy valami nagyszerűt tegyen, és valami jóvá váljon. Ezen a módon, a belső futó inspirációt és törekvést ajánl a külső futónak.

A külső futás És a belső futás

Két egymást kiegészítő lélek.

Hatalmas mértékben Segítik egymást.

Kérdés: Az emberek manapság a spirituális élet egyfajta kiegészítéseként kezdenek el futni?

Sri Chinmoy: Te a „spiritualitás” szót használod. De ebben az esetben használjuk inkább a „boldogság” kifejezést. Mindenki boldog akar lenni. Sok módja van annak, hogy boldogok legyünk, de sok ember felfedezte, hogy a futás egy igen hatásos módja a boldogság megteremtésének. A futáshoz nem csak testi erőnlét szükséges, de az életerő, az elme és a szív alkalmassága is. Néha a test elég erős ahhoz, hogy fusson, de az elme nem kész rá. Másrészt, időnként az elme akar futni, de a test nem akar együttműködni. Amikor futásról van szó, a család minden tagjának – a testnek, az életerőnek, az elmének és a szívnek – együtt kell működnie.

sri-chinmoy-carl-lewis-300x252 A külső futás a belső futás - Sri ChinmoyOlyan ez, mint egy családi összejövetel. A család feje minden családtagot meghívott ebédre. Ha az egyik fiú eljön, de a másik nem, a szülő nem lehet boldog. A futáson keresztül a lélek lakomára akarja meghívni összes gyermekét. Öröme nem lesz teljes, ha akár csak egy családtag is – a test, az életerő, az elme vagy a szív – távol marad. A futás jól karban tartja a testet, az életerőt, az elmét és a szívet, hogy a lélek teljesen boldog lehessen. A lélek akkor boldog, ha látja, hogy minden gyermeke eljött a lakomára.

Kérdés: Hogyan származhat spirituális szempontból hasznunk abból, ha edzünk a maratonra, és lefutjuk azt?

Sri Chinmoy: A hosszútávfutás azt az érzést adja, hogy tényleg elértünk valamit. Mind a sebesség, mind a kitartás fontos, különösen a spirituális életben. Ha valaki csak sebességgel rendelkezik, akkor végül nem tud sikert aratni; kitartásra is szükségünk van, mivel a cél meglehetősen távoli. Másrészt, ha valaki egyedül állóképességgel bír, és nincs sebessége, akkor örökké fog tartani, hogy a célt elérje. Csak akkor érhetünk el nagyon jó fejlődést a spirituális életben és vihetünk véghez valami nagyszerűt az életben, ha rendelkezünk mindkét tulajdonsággal.

A maraton egy hosszú utazás. Természetesen van ultramaraton is, de a maraton egyedülálló, és mindig is páratlan marad a hosszútávfutások közt. Éppen úgy, ahogy a maraton hosszú utazás a külső síkon, a spiritualitás a leghosszabbnál is hosszabb utazás a belső síkon. Saját spirituális futásod születés- és halál nélküli, végtelen. Amikor maratont futsz, megpróbálsz a fizikai síkon valami rendkívül nehéz és rendkívüli erőfeszítést igénylő dolgot végrehajtani. Ez örömet ad, mert arra emlékeztet, amit a belső síkon próbálsz véghezvinni. Ahogy elszántad magad arra, hogy a külső síkon megtedd a leghosszabb utazást, a maratont, ugyanúgy arra is elszántad magad, hogy belső utazásod során elérd a célt. Egyik utazás mindig emlékeztet a másikra. A külső utazás az Isten-megvalósításhoz vezető belső utazásodra emlékeztet, a belső utazás pedig az Isten-kinyilvánítás felé vezető külső utazásodra emlékeztet.

sri-chinmoy-carl-lewis-300x252 A külső futás a belső futás - Sri Chinmoy

A Sri Chinmoy Marathon Team rövid története

A nemzetközi Sri Chinmoy Marathon Team 1976-ban jött létre, és azóta szervez nyilvános futóversenyeket. A csapat 1980-ban rendezte első ultramaratonját, egy 24 órás versenyt New Yorkban. Ma a Marathon Team világszerte több mint ötszáz versenyt rendez, zömében futóversenyeket, de mellette hosszú távú úszóversenyeket, kerékpárversenyeket triatlonokat, és atlétikai versenyeket is. A Sri Chinmoy Marathon Teamet olyan csapatnak ismerik, amely magas mércét állít a futóversenyek, különösen az ultrák szervezésében. Többnapos versenyei nemzetközi hírűek, amelyeken idáig sok nemzeti és világrekord született. Leghíresebb versenye, az Ultra Trio, egy három ultraversenyből álló sorozat (700, 1000, 1300 mérföld), amin évről évre sok világklasszis “ultra-specialista” megfordul. A Marathon Team szervezi a világ leghosszabb hivatalos futóversenyét is, amely 3100 mérföldes távjával és 51 napos szintidejével (napi közel 100 km-es limit!) valóban az emberi képességek “végső” erőpróbáját jelenti.

A magyarországi Sri Chinmoy Marathon Team oldala a www.srichinmoyversenyek.hu

Forrás: Sri Chinmoy: A külső futás és a belső futás. A könyv itt megvásárolható..

sri-chinmoy-carl-lewis-300x252 A külső futás a belső futás - Sri ChinmoyMeditáció: kulcs a belső élethez

Itt és most kezdd el

Örömben élni

Értelem lecsendesítése

Tudat

Meditációs technikák