Tudat – Sri Chinmoy

A tudat az izzó fény, Mely egyesíti az embert Istennel, A végest a végtelennel.feny_3-300x225 Tudat - Sri Chinmoy
A tudat a belső szikra vagy belső kapocs bennünk, az arany kapocs belül, mely összeköti a legmagasabb és legmegvilágosultabb részünket a legalacsonyabb és legmegvilágosulatlanabb részünkkel.

A tudat az összekötő kapocs a Menny és a Föld között. Nos, hol van a Menny? Nem fent van, vagy valahol messze. A Menny a tudatunkban van. Azonban az isteni tudat az, amely a Földet a Mennyel összeköti. A közönséges emberi tudat csak valami nagyon nagyon korlátozott és ugyanakkor nagyon tünékeny dologgal köt össze bennünket. Egy másodpercre képesek leszünk tudatunkat egy másik emberre összpontosítani, azután koncentrációnk elillan.

Ellenben amikor a belső tudattal van dolgunk, ami a határtalan, megvilágosult, átalakult tudat, akkor koncentrációnk fókuszát tartani tudjuk egyre csak tovább és tovább. Nem arról van szó, hogy csak a spirituális embereknek van isteni tudata. A hétköznapi emberek is rendelkeznek vele, csak bennük szunnyad. Ha megfelelően koncentrálnának, meditálnának és kontemplálnának, ez a tudat felszínre jönne, és szabad bejárást nyernének a lelkükhöz, ami csupa Fény, Béke és Üdvösség.

feny_3-300x225 Tudat - Sri ChinmoyAz örök lélek és a végtelen tudat együtt kell, hogy járjanak. Van egy közös barátjuk, vagy azt is mondhatjuk, közös atyjuk, az élet, az örök élet. Az egyik kiegészíti a másikat. A lélek a tudaton keresztül fejezi ki isteniségét, a tudat pedig mindent átható erejét vagy csendjét a lelken keresztül fejezi ki. A tudatot és a lelket sohasem választhatjuk el egymástól, míg a testet könnyen elválaszthatjuk a tudattól. Amit emberi életünkben tudatnak nevezünk, az általában csak egy érzés. Ha valami kifinomultat érzékelünk, azt azonnal tudatnak nevezzük, de ez egyáltalán nem tudat csak egy nagyon kifinomult vágy. Belépünk ebbe a vágyba, és rögtön úgy érezzük, hogy ez a mi tudatunk. Mindent, ami bennünk kifinomult, és amit nem tudunk szavakkal leírni, tudatnak nevezzük, de a tudat teljesen más. A tájékozottság és a tudatosság szintén két teljesen különböző dolog. Ha beszélgetek valakivel, vagy időt töltök vele, akkor az elmém tájékozódik a tulajdonságairól. Ez a tájékozottság. Azonban a tudatosság nem egyfajta mentális tájékozottság vagy felfogás.

A tudatosság egy belső felismerés vagy belső létezési állapot. Végtelenül mélyebb és bensőségesebb, mint a tájékozottság. Az intelligencia korlátozott. Valakinek talán nagyobb a hüvelykujja, mint másoknak, de legfeljebb egy-két centivel lehet nagyobb, de ez nem túl fontos. Az intelligencia is lehet egy kicsit nagyobb vagy kisebb, de véges, és mindig az is marad. A tudattal egész más a helyzet. A tudat tágas, nagyon tágas. A véges tudat maga véges, de képes végtelen tudattá tágulni, magává a Végtelenné.

Forrás: Sri Chinmoy – A spirituális élet. A könyv itt vásárolható meg…

feny_3-300x225 Tudat - Sri ChinmoyMeditáció: kulcs a belső élethez

Itt és most kezdd el

Örömben élni

Értelem lecsendesítése

Tudat

Meditációs technikák