Kezdet

Spirituális szempontból tekintve minden kereső kezdő. Kezdő vagy amikor állandóan túl akarod szárnyalni magad, és be akarsz lépni az örökké felemelkedő Túlvilágba, attól a pillanattól örök kezdővé válsz. Ha egészen kezdő vagy, azzal kell kezdened, hogy elolvasol néhány spirituális könyvet vagy szent iratot. Ezek majd ösztönözni fognak.

Meditation-300x200 Kezdet - Sri ChinmoyAz is jó ötlet, ha olyan emberek társaságát keresed, akik meditálnak már egy ideje. Ezek az emberek nincsenek azon a szinten, hogy tanítani tudjanak; közel sem. De inspirálhatnak téged. Először gondolnod sem szabad a meditációra. Csak hagyj magadnak egy bizonyos időt mindennap, amikor megpróbálsz csendes és nyugodt maradni, és érezd, hogy ez az öt perc kizárólag a belső lényedé és senki másé. A rendszeresség rendkívül fontos. Ha megpróbálod lecsendesíteni és kiüríteni az elmédet, milliónyi csúnya gondolat hatol beléd, és egy pillanatig sem tudsz meditálni. De ha koncentrálsz, akkor ellenszegülsz a beléd hatoló rossz gondolatoknak. Tehát eleinte csak a koncentrációt gyakorold egy pár percig. Aztán egy pár hét vagy hónap múlva megpróbálkozhatsz a meditációval.

Amikor elkezdesz meditálni, mindig próbáld meg azt érezni, hogy gyermek vagy. Amikor az ember Meditation-300x200 Kezdet - Sri Chinmoymég gyerek, nincs kifejlődve az elméje. Úgy tizenkét-tizenhárom éves korban az elme elkezd intellektuális szinten működni. De azelőtt a gyermek csupa szív. A gyermek úgy érzi, nem tud semmit. Nincs semmi előzetes elképzelése a meditációról vagy a spirituális életről. Mindent újonnan akar megtanulni az anyjától és az apjától. Először érezd, hogy gyermek vagy, és képzeld el, hogy egy virágoskertben állsz. Ez a virágoskert a te szíved. Egy gyerek órák hosszat el tud játszani egy kertben. Egyik virágtól a másikig megy, de nem hagyja el a kertet, mert örömét leli minden egyes virág szépségében és illatában. Érezd, hogy a kert benned van, és addig időzhetsz benne, ameddig csak akarsz. Így megtanulhatsz a szívedben meditálni.

Ha ott tudsz maradni a szívedben, lassan megérzel egy belső sírást. Ez a belső sírás, ami nem más, mint a törekvés, a meditáció titka. Ha egy felnőtt sír, az ő sírása általában nem őszinte. Amikor azonban egy gyermek sír, még ha csak egy cukorkáért sír is, az ő sírása nagyon őszinte. Abban a pillanatban a cukorka jelenti számára az egész világot. Ha adsz neki száz dollárt, nem lesz elégedett – csak a cukorkát akarja.Meditation-300x200 Kezdet - Sri Chinmoy Amikor a gyermek sír, az apja vagy az anyja azonnal odajön, hogy segítsen neki. Ha mélyen belülről sírsz fényért, békéért és igazságért, és csak ezek elégíthetnek ki téged, akkor Isten, örök Atyád és örök Anyád oda kell, hogy jöjjön, és segítsen neked. Mindig úgy kell érezned, hogy olyan tehetetlen vagy, mint egy gyermek. Amint tehetetlennek érzed magad, valaki a segítségedre siet. Ha egy gyerek eltéved az utcán, és elkezd sírni, egy kedves ember megmutatja neki, hogy merre lakik. Érezd úgy, hogy eltévedtél az utcán, és vihar dúl odakinn. Kétség, félelem, aggodalom, bizonytalanság és más istentelen tulajdonságok záporoznak le rád. De ha őszintén sírsz, jön valaki, hogy megmentsen, és megmutassa neked a hazafelé, azaz a szívedhez vezető utat. És ki ez a valaki? Isten, a Belső Vezetőd.

Meditation-300x200 Kezdet - Sri ChinmoyMinden ember lelke máshogy meditál. Az, ahogy én meditálok, nem felel meg neked, ahogy pedig te meditálsz, az nekem nem való. Vannak keresők, akiknek eredménytelen a meditációjuk, mert nem a nekik megfelelő meditációt végzik. Ha nincs spirituális mestered, aki vezessen, akkor mélyen magadba kell merülnöd, és szíved legbelső zugából kell megkapnod a meditációdat. Lehet, hogy ma még kezdő vagy a spirituális életben, de ne gondold, hogy mindig kezdő maradsz. Egykor mindenki kezdő volt. Ha rendszeresen gyakorlod a koncentrációt és a meditációt, ha valóban őszinte vagy spirituális keresésedben, akkor egészen bizonyosan fejlődni fogsz. Az Isten-megvalósítás nem történik meg egyik napról a másikra. Ha rendszeresen és odaadással meditálsz, ha úgy tudsz sírni Isten után, ahogy a gyermek sír az anyja után, akkor nem kell a Célodhoz futnod. Nem, a Cél eljön, és odaáll közvetlenül eléd, és téged a sajátjának, teljesen a sajátjának tart majd.

Meditation-300x200 Kezdet - Sri Chinmoy Forrás: Sri Chinmoy: Életem lélek-utazása

A meditáció elkezdése

Meditáció: kulcs a belső élethez

Értelem lecsendesítése

A külső futás a belső futás

Elme, szív és lélek

Itt és most kezdd el

Meditációs technikák