A meditáció elkezdése

Ha otthon meditálsz, különíts el a szobádban egy félreeső sarkot, amelyet tökéletesen tisztává, szentté tudsz tenni – egy szent helyet, amelyet csak a meditációra használsz. Napi meditációdkor legjobb, ha egyedül meditálsz. Segít, ha meditáció előtt lezuhanyozol, vagy alaposan megfürdesz. Ugyancsak tanácsos tiszta, világos ruhát viselni. Ahhoz, hogy spirituális életet élj, naponta legalább egyszer meditálnod kell. sri-chinmoy-meditation A meditáció elkezdése - Sri ChinmoyLegjobb korán reggel meditálni, amikor a légkör még nyugodt és békés. Az este egy másik jó időszak. Ha fontosnak tartod a meditációt, és őszinte vagy, meditációd ereje automatikusan növekedni fog. Ha meditációdban rendszeres és pontos vagy, magad is észre fogod venni fejlődésedet. Ha a meditációt mindig ugyanabban az időpontban kezded, az segít leküzdeni az értelem fásultságát és csökönyösségét. Fontos, hogy amikor meditálunk, a gerincoszlopot egyenesen tartsuk, a testünket pedig lazítsuk el. Meglátod, belső lényed önkéntelenül kényelmes tartásba vezet; rajtad áll, hogy ezt megtartsd. Egyes keresők szeretnek fekve meditálni, de ez nem tanácsos. Könnyen az álom világába tévedhetsz vagy egyfajta belső szendergésbe. Ugyanakkor a helyes meditációhoz nem szükséges a lótuszülés, amely egy haladó jógapozíció. Sokan nagyon jól meditálnak széken ülve. Segít, ha füstölőt és gyertyát gyújtasz, és virágot helyezel magad elé. A külső virág emlékeztet a szívedben növekvő virágra. Ha beszívod a füstölő illatát, inspirációt és tisztaságot nyersz, amely hozzáadódik belső kincsedhez.

Helyes légzés

A meditációban nagyon fontos a helyes légzés. Próbálj olyan lassan és csendesen belélegezni, ahogy csak lehet, úgy, hogy ha valaki egy vékony cérnaszálat helyezne az orrod elé, az meg sem rezzenne. És próbálj még ennél is lassabban kilélegezni. Ha lehet, kilégzésed vége és belégzésed kezdete között hagyj rövid szünetet. Ha tudod, tartsd vissza a lélegzeted néhány másodpercig. De ha ez nehéz, akkor ne tedd. Soha ne tégy semmit, ami árthat a szervezetednek vagy a légzőszerveidnek. Minden belégzésnél próbáld azt érezni, hogy végtelen békét hozol a testedbe. Kilégzésnél próbáld azt érezni, hogy magadból és magad körül elűzöd a nyugtalanságot. Miután ezt a gyakorlatot elvégezted néhányszor, próbáld azt érezni, hogy erőt lélegzel be az univerzumból. Kilégzésnél érezd azt, hogy minden félelem elhagyja a testedet. Miután ezt is végigcsináltad néhányszor, próbáld azt érezni, hogy végtelen örömöt lélegzel be, és kilélegzed a szomorúságot, a szenvedést és a csüggedést.

Van még valami, amit megpróbálhatsz. Érezd, hogy nem levegőt, hanem kozmikus energiát lélegzel be. Érezd, hogy egyetlen hely sincs a testedben, amely ne töltődne fel kozmikus energiával. Árad benned, mint egy folyó, átmossa és megtisztítja egész lényedet. Azután, mikor elkezded kifújni a levegőt, érezd, hogy kilélegzel magadból minden benned felgyűlt szemetet, – minden istentelen gondolatodat, sötét elképzelésedet és tisztátalan cselekedetedet.

Hívd meg a barátaidat

Ha Isten egy bizonyos megjelenési formáját részesíted előnyben – például a szeretetet -, ismételd magadban, amilyen lélekteljesen csak lehet: ,,szeretet, szeretet, szeretet”. Miközben a ,,szeretet” szót kimondod, próbáld érezni, hogy a szó szíved legbelsőbb zugaiban visszhangzik: ,,szeretet, szeretet, szeretet”. Ha jobban szereted az isteni békét, ismételd magadban a ,,béke” szót. Amíg ezt teszed, próbáld meghallani azt a kozmikus hangzást, amit ez a szó megtestesít. Érezd, hogy a ,,béke” a szíved legmélyén visszhangzó csírahang. Ha fényt szeretnél, ismételd lélekteljesen: ,,fény, fény, fény”, és érezd, hogy te magad fénnyé váltál. Próbáld azt érezni, hogy a lábujjad hegyétől a fejed búbjáig azzá a szóvá váltál, amelyet ismételsz. Érezd, hogy az egész testedet átitta a szeretet, a béke és a fény.

Még egy gyakorlat: érezd, hogy a szíved ajtajában állsz, és meghívtad a szeretetet, a békét, a fényt, a gyönyört és a többi isteni barátodat. Ha a bonyolultság, a hamisság, a tisztátalanság, a bizonytalanság, a kétség és más negatív erők tűnnek fel, ne engedd, hogy belépjenek. Próbáld azt érezni, hogy mind az isteni, mind pedig az istentelen tulajdonságok emberi alakot öltöttek, és emberi szemeiddel is láthatod őket. Még ha naponta egyetlen egy barátodra tudsz is csak gondolni, és csak ezt a barátodat hívod meg, hogy álljon szíved ajtajában, ez akkor is egy isteni barátság kezdete. Egyik nap csak barátodnak, a szeretetek engeded meg, hogy bejöjjön; a következő nap öröm barátodat engeded bejönni. Bizonyos idő múlva egyszerre egynél több barátodat is meg tudod majd hívni. Kezdetben talán nincs rá módod, hogy egyszerre egynél több barátodat tápláld, de végül képes leszel egyszerre valamennyi isteni barátodat meghívni.

Meditáció: kulcs a belső élethez

Itt és most kezdd el

Örömben élni

Értelem lecsendesítése

Tudat

Meditációs technikák