Mi a meditáció?

A meditációról mindenkinek van saját elképzelése, azonban azok kevéssé adják vissza annak komplexitását. Megközelíthetjük a test pozíciója, a környezet, az alkalmazott zene, a kellékek, de még a napszak felől is, azonban, ha csak egy részét próbáljuk megragadni, akkor olyan téves következtetésre juthatunk például, hogy a meditáció egy fajta relaxációs technika.

medital-300x200 Meditáció: kell-e nekem?A mi megközelítésünk a meditációra a hallgatás. Mit értünk ez alatt? Amikor egy élethelyzetben megakadunk és választ, megoldást várunk, általában imához folyamodunk, ahol mi mondjuk el a kérésünk és Valaki meghallgatja azt reményeink szerint. A Valaki fogalma alatt sok minden érthető, attól függően, hogy saját tudatunk fejlettségi szintjén mit tudunk elfogadni az Univerzumból. Valaki lehet a lelkünk, őrangyalunk, spirituális Mesterünk, felsőbb énünk, vagy maga Isten, akinek (akiknek) útmutatásait vonakodás nélkül elfogadjuk. Amikor meditálunk, rendszerint éppen nem akarunk semmit, hanem megpróbáljuk meghallani (meghallgatni) azt a Valakit, aki életutunkhoz a soron következő tanácsot, instrukciót adja, vagy csak megerősít utunk eddig elért eredményeiben, hogy tudjuk, pont ott vagyunk és pont azt tesszük, ami nekünk a legjobb.

Kell-e nekem a meditáció?

Erre a kérdésre egyértelműen igennel felelhetünk eddig megélt tapasztalataink alapján, viccesen azt is mondhatnánk, eddig még nem mutatták ki, hogy bármilyen káros mellékhatása lenne. Annál több pozitív hatást tulajdonítanak medital-300x200 Meditáció: kell-e nekem?a meditációnak. A rendszeresen meditáló ember nyugodtabb, békésebb, stressztűrőbb, pozitívabb szemléletű, energikusabb, kreatívabb és bármilyen meglepő, egészségesebb és szebb is. Elég, ha a stressz egészségromboló hatásaira utalunk, azok hiánya máris egészségesebbé tesz bennünket. A belső béke kívül is megmutatkozik egy mosoly formájában, ami megszépíti az arcot. Tehát ha a fenti – koránt sem teljes – felsorolásból bármelyikről úgy érzed, neked is jól jönne, máris tudod a választ.

Mennyibe kerül a meditáció?

Napjainkban még a pénz ural mindent, a tudást is, a meditáció azonban olyan tudás, amiért a valódi spirituális Mesterek – származzanak a Föld bármely országából – soha nem kérnek pénzt, mert az nem az ő tudásuk, ők csak átadják azt a tudásra szomjazóknak! Mi azt mondjuk – követve saját Mesterünk tanítását – hogy a meditációt az a Valaki fogja megtanítani, akit a meditáló ember elfogad sajátjának, mi csak a segítséget adjuk meg ehhez, hogyan fogj hozzá, mi segíti elő a sikeres meditációt, milyen tapasztalatokat szerezhetsz, meddig juthatsz el. Ezért a mi előadásainkon, tanfolyamainkon, koncertjeinken a részvétel mindig ingyenes!

Hol tudom elkezdeni a meditációt?

A meditáció bárhol, bármikor elkezdhető, amikor ezeket a sorokat olvasod, ez a perc pont olyan jó, mint a holnap, vagy a holnapután. De miért várnál? Kezdd el most!
Persze segítséggel mindig könnyebb, mi ezért hoztuk létre ezt a weboldalt, hogy a kezdeti bizonytalanságokon átsegítsünk.

Rendszeresen tartunk előadást Budapesten, Szolnokon, Pécsen, Székesfehérváron, Győrben, Zalaegerszegen, de más városokban is szokott lenni. Ha keresed a lehetőséget, itt nézz szét, és ne feledd el beírni a határidőnaplódba az időpontot, amelytől meg fog változni az életed!

Ha egyik linken sem találtál olyan kedvező időpontot, amely összeegyeztethető a napirendeddel, de mégis szeretnél kapcsolatba kerülni velünk, itt teheted ezt meg.

Milyen egyéb tudnivalók vannak a meditációhoz?

Mi (ez alatt Sri Chinmoy tanítványait értjük) a Szív útját követjük, és ezen az úton az általunk szervezett előadások, tanfolyamok, koncertek, nyílt meditációs napok, bhajans-ok Mesterünk szellemiségével összhangban mindig ingyenesek! Az eseményekre a helyfoglalás általában az érkezés sorrendjében történik. A medital-300x200 Meditáció: kell-e nekem?résztvevőket megkérjük, a mobiltelefonjaik használatát mellőzzék, ez különösen koncerteken fontos, ahol esetenként hang és videofelvétel is történhet. A hivatalos nyelv a magyar, azonban alkalmanként előfordul angol nyelvű előadás vagy tanfolyam, de ilyenkor is biztosítjuk ingyenesen a tolmácsolást. Célszerű kényelmes ruhában, ásványvizet hozva részt venni ezeken a rendezvényeken. Minden eseményünk alkalmas kezdő és gyakorlottabb meditálóknak egyaránt, ez nem egy vallási irányzat, ezért vallási megkötöttség sincs. Minden előadó és tanfolyam vezető Sri Chinmoy tanítványa, akik saját spirituális tapasztalataikkal egészítik ki a Mester filozófiáját.

Mit tanítunk?

A teljesség igénye nélkül néhány elem az előadásokból, tanfolyamokból. Hogyan használjuk a légzést, hogy lecsendesítse az érzelmeket, gondolatokat, Mire való a mantra, hogyan segít az ismétlése rezonanciába hozni az elmét a lélekkel? A szív útján a szívre történő meditációt gyakoroljuk, mert a szív a legbiztonságosabb és leghatékonyabb energiaközpont (csakra). Ehhez különböző vizualizációs technikákat gyakorolunk. A csend és a zene látszólagos ellentéte hogyan oldható fel, miért hasznosak a bhajans (ének) esték? Mi módon tudjuk elérni, hogy átalakítani kívánt szokásaink, tudatosságunk célt érjen és megtapasztalhassuk a belső békét? Milyen egy spirituális szellemiséggel megalapozott produktív élet? Miért kell a szellem mellett testünknek is figyelmet szentelnünk?

Kell ez nekem?

Erre csak Te tudhatod a választ!
De mi azt mondjuk: nem kerül semmibe, csak 2-3 órába a szabadidődből, és lehet, hogy ez lesz életed legjobb döntése! Ha mégsem ez a te utad, szereztél egy tapasztalatot, menj tovább békével, Mesterünk áldásával. Ha pedig maradsz, új alapokon fog kivirágzani életedben az, amit úgy hívunk: spiritualitás.

A meditáció elkezdése

Meditáció: kulcs a belső élethez

Értelem lecsendesítése

A külső futás a belső futás

Elme, szív és lélek

Itt és most kezdd el

Meditációs technikák