Az értelem lecsendesítése

Az értelem olyan, mint egy majom. Ha egy majom rád támad, állandóan harapdál és majmok-3-300x169 Értelem lecsendesítésecsipked téged, meg kell, hogy félemlítsd. Ha erőteljes csapást mérsz a majomra minden alkalommal, amikor odajön, észre fogja venni, hogy reménytelen vállalkozás zavarnia téged. Mindig olyan ébernek kell maradnod, amennyire csak lehetséges. Ha egy istentelen gondolat hatol beléd, azonnal el kell űznöd. Ha állandóan éber vagy, akkor ezek a gondolatok feladják, és nem zavarnak többé.

Legfontosabb a gyakorlás. Ma értelmed úgy viselkedik, mint egy majom. Állandóan kopogtat szíved ajtaján, és megzavarja szíved békéjét. De értelmed ahányszor csak oda jön hozzád, egyszerűen üldözd el, vagy fordítsd teljes figyelmedet tudatosan valami másra. Ha hagyod, hogy eltérítsen, akkor csak erősödik. Tudnod kell, hogy ebben a világban mindenkiben van büszkeség, hiúság és önbecsülés. Ha tehát szíved ajtaját zárva tartod minden alkalommal, amikor értelmed jön, és semmiféle figyelmet nem szentelsz neki, akkor értelmed egy idő után méltóságán alulinak fogja találni, hogy zavarjon téged.

Kérdés: Miért térítenek el engem állandóan a zavaró gondolatok?

Sri Chinmoy: Azért térítenek el a gondolatok, mert az értelmedben próbálsz meditálni. Az értelem természetéből adódóan minden gondolatot szívesen fogad – jó gondolatokat, rossz gondolatokat, isteni gondolatokat és istentelen gondolatokat. Ha értelmedet emberi akaratoddal szeretnéd uralni, az olyan, mintha egy majmot vagy egy legyet arra kérnél, hogy ne zavarjanak. A majomnak az a természete, hogy harap és csipked, és a légynek is természetéből fakad, hogy bosszantsa az embereket. Az értelem el hallgattatásához egy magasabb erő szükséges. Ez az erő a lélek ereje. Előtérbe kell hoznod a lélek fényét szíved mélyéről. Két szobád van: a szívszoba és az értelemszoba. Pillanatnyilag az értelemszoba sötét, megvilágosulatlan és tisztátalan; nem hajlandó megnyílni a fénynek. A szívszoba ellenben mindig nyitott a fényre, mert ott lakik a lélek. Ha ahelyett, hogy az értelmedre koncentrálnál, a szíved belsejében lévő valóságra tudsz koncentrálni és meditálni, akkor ez a valóság előtérbe jön. Ha már biztosan gyökeret vertél szívedben, és átitatott a lélek fénye, akkor már be léphetsz értelemszobádba, hogy azt megvilágosítsd.

Vigyük az értelmet a szívbe

Érezd azt, hogy a szívedben létezik valami, ami végtelenül erősebb, mint az értelmed. Érezd a lelket, és hozd elő szíved mélyéről. Érezd, hogy a lélek mérhetetlen erővel rendelkezik. Talán nem látod a lelket, ennek ellenére hozd előtérbe belső erődet, és ragadd meg vele az értelmedet. Mondd meg az értelmednek: „Megengedted, hogy pár percig csendben legyek, és ezért hálás vagyok neked. De még mindig imádkozom és meditálok, még mindig Békéért, Fényért és Üdvösségért könyörgök, és te nem hagyod, hogy folytassam.” Egyszerűen ragadd meg értelmedet, és húzd be szíved folyamába. Amíg az értelem enged meditálni, addig nem kell törődnöd vele. De ha el kezd zavarni, és fejfájást kapsz, az azt jelenti, hogy ellenkezik. Nem engedi, hogy több Békét és Fényt kapj fentről.

majmok-3-300x169 Értelem lecsendesítéseIlyenkor érezd azt, hogy az értelmed olyan, mint egy neveletlen gyerek. Eddig aludt, és hagyta az anyját meditálni, és Istenhez imádkozni. De most a gyerek felébredt, és rendetlenkedni szeretne. Nem akarja hagyni, hogy az anyja még több Békére, Fényre és Üdvösségre tegyen szert. Mit tesz tehát az anya? Megfenyegeti a gyermeket, és azt mondja neki: „Még imádkozom és meditálok. Nem szabad háborgatnod, nem szabad zavarnod, különben megbüntetlek.”

Az értelem kiürítése

Kérdés: Hogyan tudnám az értelmemet kiüríteni, hogy meditálhassak?

Sri Chinmoy: Először is törekedned kell. Azután üressé kell tenned értelmedet. Nem szabad megengedned, hogy akár egyetlen egy gondolat is értelmedbe lépjen, és ott formát öltsön. Tételezzük fel, hogy felmerül egy név. Mihelyt a név első betűje megjelenik, megsemmisíted. Az értelmedet koncentrációd erejével olyan üressé kell tenned, amennyire csak lehetséges. Tételezzük fel, hogy felmerül benned egy gondolat, egy rezgés, vagy valami más. Azonnal lőj ki rá egy nyilat, és zúzd darabokra. Jön egy elképzelés, egy ember neve, vagy felmerül egy másik gondolat. Egyszerűen dobd ki őket azonnal. Nem szabad, hogy megjelenjenek, és behatoljanak az értelmedbe. Szét kell zúznod őket, mielőtt elérnék értelmedet. Ha azonban a gondolatok és az elképzelések már benned – testedben és értelmedben – vannak, a következő módon kell meditálnod: lazulj el annyira, amennyire csak lehetséges, és képzeld el, hogy a tenger közepén vagy. Azután fogadd be ezeket a gondolatokat és elképzeléseket olyannyira, hogy azoknak ne legyen többé tőled elkülönült létük. Belevesznek a tengerbe. Ha a gondolatok már benned vannak, akkor dobd őket a tengerbe. Ha kívülről jönnek, akkor ne engedd, hogy beléd hatoljanak. Ha ezt gyakorlod, meditációd bizonyosan sikeres lesz.

Forrás: Sri Chinmoy: Meditációs technikák

majmok-3-300x169 Értelem lecsendesítéseMeditáció: kulcs a belső élethez

Itt és most kezdd el

Örömben élni

Értelem lecsendesítése

Tudat

Meditációs technikák